Costa Rica GEISHA Santa Teresa
De la 125,00 lei
Descriere
Origine costaricană
regiunea Tarrazu
Producător Ureña Family
Ferma Santa Teresa
Altitudine 1900 m
Varietal Geisha
Scor SCA 89 pct
Procesare White Honey
Descriere O ceașcă curată și crocantă, cu note florale delicate, cum ar fi iasomia și trandafirul, completate de subtile subtile de fructe precum piersici și struguri albi. Dulceața este nuanțată, iar corpul este ușor spre mediu, oferind o senzație de gură rafinată și elegantă.
Proprietatea în care se află moara Santa Teresa este deținută de familia Hidalgo de peste 100 de ani, iar acum este deținută de a treia generație de fermier de cafea, Roger Ureña Hidalgo. Moara se află în apropierea orașului Santa María de Dota din regiunea muntoasă Tarrazu; unele dintre terenurile agricole din jurul morii ajung până la 2000 m.n.m. Până de curând nu exista nici un drum spre terenurile agricole, așa că cea mai mare parte a lucrărilor agricole și a transportului se făceau cu cai, iar Roger cultiva în principal fasole și iarbă. În 1998, Roger a început să cultive cafea, plantând 5000 de copaci pe un teren de 1 hectar la unele dintre cele mai înalte altitudini din fermă, cunoscută sub numele de La Montaña. Cu toate acestea, tot pământul, semințele și, în cele din urmă, cafeaua prelucrată trebuiau încă transportate pe teren accidentat cu un cal, astfel încât volumul de producție urma să fie întotdeauna limitat. În 2001, Roger a reușit să închirieze un tractor și, în cele din urmă, să construiască un drum către ferma sa. De atunci, și-a dublat eforturile de a cultiva cafea de înaltă calitate, extinzându-și suprafața de plantare cu diverse soiuri, cultivate în funcție de calitate și de potrivirea acestora pentru zona specifică a fermei în care sunt cultivate. În prezent, munca în fermă și in moara se face in principal de Roger si fiul sau Alex.
Situata ka 70 de km Sud de capitala, San Jose, moara Santa Teresa este administrata si detinuta de Roger Urena Hildago si fiul sau Alex.
Roger Urenea isi descrie experient personala ca producator: ” Cultivarea este foarte comun in Los Santos si mi-a fost transmisa de fmilia mea de-a lungul anilor. M-am nascut pe 19 Noiembrie 1963, o perioada in care deja tatal si bunicul meu cultivau cafea. In copilarie l-am ajutat pe tatal meu in cultivarea cafelei in timp ce imi continuam studiile. La 15 ani am inceput sa lucrez prin forte proprii infiintand pepiniere de cafea. In 1987 am plecat sa lucrez in SUA iar la intoarcerea in Costa RIca am inceput sa investesc in productia de cafea cumparand treptat terenuri. Abia in 2015 am acumulat suficient teren s ini creez propria moara, Santa Teresa”
Moara este cunoscuta sub numele Santa Teresa 200 datorita altitudinii de 2100 de metri la care se afla situata fiin una dintre morile la cea mai mare inaltime din Costa Rica.
Cu ajutorul fiului său mai mare, Alex Ureña, Roger
și-a construit treptat propria micro-moară, Santa Teresa 2000, și
a început să-și prelucreze propria cafea în 2015, chiar lângă ferma
cu același nume, Santa Teresa.
Au plantat diverse soiuri de cafea, inclusiv Geisha,
Sudan Rume, Pacamara, Villalobos, Typica Mejorada, San
Roque și Catuai.
Atât ferma, cât și moara, fac parte din
Programul Blue Flag Costa Rica, iar prin
procesul de certificare Neutral Carbon, își propun să promoveze o relație mai puternică cu
mediul.
Cu ajutorul fiului său mai mare, Alex
Ureña, Roger și-a construit treptat propria
micro-moară, Santa Teresa 2000, și a început
să-și prelucreze propria cafea în 2015, chiar
lângă ferma cu același nume, Santa
Teresa.
Au plantat diverse soiuri de cafea,
inclusiv Geisha, Sudan Rume,
Pacamara, Villalobos, Typica Mejorada,
San Roque și Catuai.
Atât ferma, cât și moara, fac parte din
Programul Blue Flag Costa Rica, iar
prin
procesul de certificare Neutral Carbon, își propun să promoveze o
relație mai puternică cu mediul.
Despre varietate:
Geisha a fost colectată inițial din pădurile de cafea din Etiopia în
anii 1930. De acolo, a fost trimis la
stația de cercetare Lyamungu din Tanzania și apoi adus la Centro Agronómico
Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE) din
America Centrală în 1953, unde a fost înregistrat ca acces T2722. A
fost distribuit în toată Panama prin CATIE în anii 1960, după ce
a fost recunoscut pentru toleranță la rugina frunzelor de cafea. Cu toate acestea,
ramurile plantei erau casante și nu erau favorizate de fermieri, așa că
nu a fost plantată pe scară largă. Cafeaua a devenit cunoscută în 2005,
când familia Peterson din Boquete, Panama, a intrat în
competiția și licitația „Best of Panama”. A primit
note excepțional de ridicate și a doborât recordul de atunci pentru
prețurile la licitația cafelei verde, vânzându-se cu peste 20 USD/liră.
Există o confuzie semnificativă cu privire la Geisha, deoarece există
mai multe tipuri de plante distincte genetic, care au fost denumite
Geisha, multe dintre ele au origini geografice similare în
Etiopia. Analizele recente ale diversității genetice efectuate de World
Coffee Research confirmă că geisha panameză descendentă
din T2722 este distinctă și uniformă. Este asociat cu
o calitate extrem de ridicată a cupei atunci când plantele sunt bine gestionate la
altitudine mare și este cunoscut pentru delicatele sale flori, iasomie și piersici.
Procesarea Honey
Cu procesul de miere, o anumită cantitate de mucilagii și pulpă este lăsată să rămână pe boabele de cafea în timpul depulpirii. Capacul va rămâne alături de fasole în timpul fermentației și uscării, contribuind astfel la absorbția zaharurilor de fasole și afectând notele de aromă ale cupei finale. Cantitatea de mucilagiu rămasă definește tipul procesului de miere – alb, galben, roșu sau negru, în ordinea crescătoare a concentrației mucilagiilor. Dacă sunt procesate corespunzător, cafeaua pot căpăta destul de multă dulceață și arome rămânând curate.
Paturile de uscare înălțate (uneori denumite paturi de uscare africane) sunt adesea de preferat atunci când se lucrează cu cafea procesată cu miere, din cauza fluxului de aer suplimentar pe care îl permit. Aerul asigură uscarea uniformă a boabelor și reduce incidența formării de ciuperci și bacterii. Pe de altă parte, unii fermieri sunt obișnuiți să folosească uscare pe terasa expusă la soare, care necesită o greblare regulată a fasolei pentru a evita mucegaiurile. În timp ce fermentația totală și timpul de uscare depind de astfel de alegeri, precum și de temperatura ambiantă și de nivelul de umiditate, procesarea mierii roșii are nevoie cu ușurință de două săptămâni de la eliminare până la uscare.
O ceașcă curată și crocantă, cu note florale delicate, cum ar fi iasomia și trandafirul, completate cu subtile subtile de fructe precum piersici și struguri albi. Dulceața este nuanțată, iar corpul este ușor spre mediu, oferind o senzație de gură rafinată și elegantă.
*Tradus prin GoogleTranslate
Informații suplimentare
Cantitate | 1 kg, 250 gr, 500 gr |
---|---|
Rasnire | infuzie la rece, presa franceza, aeropress, Boabe, Espressor, Filtru, Ibric, Perculator (Moka Pot) |
Trebuie să fii autentificat pentru a publica o recenzie.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.