Peru Lizarazo
De la 65,00 lei
Descriere
Peru
Familia Lizarazo, spălat Bourbon
- Grad cafea:
- Gr. 1
- Fermă/Coop/Stație:
- Finca Otocani
- Sine:
- Bourbon
- Prelucrare:
- Complet spalat
- Altitudine:
- 2.100 de metri deasupra nivelului mării
- Proprietar:
- Familia Lizaraso
-
- Subregiune/oraș:
- Paucartambo
- Regiune:
- Cusco
- Dimensiunea fermei:
- 4 hectare
- Luni de recoltare:
- martie – septembrie
- Scor SCA 87 pct
- Descriptori stone fruit, caramel, almond, floral, butter, dark chocolate, plum, white grape,
- Prajire medie
- Peru este cel mai mare exportator de cafea Arabica organică la nivel global. Cu altitudini extrem de mari și soluri fertile, micii fermieri ai țării produc și niște specialități de cafea uimitoare.
Familia Lizarazo a petrecut peste 50 de ani cultivând cafea de cea mai bună calitate la Finca Otocani, unde generații lucrează împreună pentru a-și onora bogata moștenire agricolă. Acest lot 100% Typica evidențiază perfect ceea ce o combinație de atenție diligentă la calitate, un soi grozav și condiții perfecte de creștere poate produce în cupă.
Finca Otocani, deținută de familia Lizaraso, este situată în subregiunea luxuriantă Challabamba din Cusco, Peru. În această zonă îndepărtată, mulți localnici sunt de familie – un motiv cheie pentru care familia Lizaraso cultivă cafea aici de peste 50 de ani. În ciuda împărțirii terenurilor de-a lungul timpului, familia continuă să lucreze împreună, menținând o plantație de cafea comună care le onorează moștenirea.
-
- În timp ce generațiile anterioare au ales să păstreze practicile tradiționale, membrii mai tineri ai familiei au îmbrățișat schimbarea prin reînnoirea arborilor de cafea vechi și prin introducerea de noi soiuri de cafea pentru a îmbunătăți calitatea. Astăzi, familia Lizaraso crește Bourbon și Typica alături de adăugiri inovatoare precum Geisha și Maragogype, reflectând angajamentul lor față de calitate și experimentare.
Fiind abordării lor centrate pe familie, toată lumea contribuie în timpul sezonului de recoltare. Întreaga familie – în jur de 35 până la 40 de persoane – se mută de la parcelă la parcelă, colaborând la sarcini precum culesul, transportul și întreținerea terenului.
În timpul sezonului de recoltare, familia Lizaraso începe să culeagă înainte de răsăritul soarelui. Ei culeg manual cireșele coapte și roșii și le prelucrează la ferma lor. Odată selectate, cireșele sunt transportate la locația de prelucrare a familiei, unde sunt plutite pentru a îndepărta orice cireș subcoap sau defecte. Apoi, cireșele sunt pulverizate și fermentate timp de aproximativ 16 ore înainte de a fi spălate în apă curată. Pergamentul așezat pe paturi înălțate acoperite din lemn pentru a se usuca și este greblat frecvent manual pentru a asigura o uscare uniformă. Durează aproximativ 18 zile pentru ca pergamentul să se usuce.
Bourbon este o cafea de specialitate dragă, cunoscută pentru calitatea sa excelentă la ceașcă și performanța bună la altitudini mari. Soiul este susceptibil la bolile majore, care pot face dificilă creșterea. Bourbon își are moștenirea din Yemen. Misionarii francezi l-au introdus pe Bourbon din Yemen pe insula Bourbon (cunoscută acum ca La Reunion) la începutul anilor 1700. Bourbon își ia numele de la insula pe care a prosperat. Bourbon a avut un efect uriaș asupra soiurilor moderne de cafea, fiind una dintre ascensiunile majore pentru multe soiuri cultivate în întreaga lume. Astăzi, Bourbon este disponibil atât în soiuri galbene, cât și roșii.
Bourbon este o cafea de specialitate dragă, cunoscută pentru calitatea sa excelentă la ceașcă și performanța bună la altitudini mari. Soiul este susceptibil la bolile majore, care pot face dificilă creșterea. Bourbon își are moștenirea din Yemen. Misionarii francezi l-au introdus pe Bourbon din Yemen pe insula Bourbon (cunoscută acum ca La Reunion) la începutul anilor 1700. Bourbon își ia numele de la insula pe care a prosperat. Bourbon a avut un efect uriaș asupra soiurilor moderne de cafea, fiind una dintre ascensiunile majore pentru multe soiuri cultivate în întreaga lume. Astăzi, Bourbon este disponibil atât în soiuri galbene, cât și roșii.
Peru are o promisiune excepțională ca producător de cafea de înaltă calitate. Țara este cel mai mare exportator de cafea Arabica organică la nivel global. Cu altitudini extrem de mari și soluri fertile, micii fermieri ai țării produc și niște specialități de cafea uimitoare.
Deși cafeaua a ajuns în Peru în anii 1700, foarte puțină cafea a fost exportată până la sfârșitul anilor 1800. Până în acel moment, cea mai mare parte a cafelei produsă în Peru era consumată local. Când rugina frunzelor de cafea a lovit Indonezia la sfârșitul anilor 1800, o țară centrală pentru importurile europene de cafea la acea vreme, europenii au început să caute soluția în altă parte. Peru a fost o opțiune perfectă.
Între sfârșitul anilor 1800 și primul război mondial, interesele europene au investit resurse semnificative în producția de cafea în Peru. Cu toate acestea, odată cu apariția celor două războaie mondiale, Anglia și alte puteri europene s-au slăbit și au luat o perspectivă mai puțin colonialistă. Când britanicii și alți proprietari de pământ europeni au plecat, pământul lor a fost cumpărat de guvern și redistribuit localnicilor. Guvernul peruan a răscumpărat cele 2 milioane de hectare acordate anterior Angliei și a distribuit terenurile miilor de fermieri locali. Mulți dintre acești fermieri au cultivat mai târziu cafea pe terenurile pe care le-au primit.
Astăzi, cultivatorii de cafea peruvieni sunt covârșitor de mici. Fermierii din Peru își prelucrează de obicei cafeaua în propriile ferme. Majoritatea cafelei este spălată complet. De obicei, cireșele sunt pulverizate, fermentate și uscate la soare pe paturi înălțate sau în magazii de uscare. Serele de uscare și paturile parabolice devin din ce în ce mai frecvente pe măsură ce fermierii se îndreaptă către piețele de specialitate.
După uscare, cafeaua va fi apoi vândută în pergament către cooperativă. Producătorii care nu sunt membri ai unei cooperative vor vinde de obicei unui intermediar.
Îndepărtarea fermelor, combinată cu dimensiunile lor mici, înseamnă că producătorii au nevoie fie de intermediari, fie de cooperative care să le ajute să-și scoată cafeaua pe piață. Calitatea de membru cooperativ îi protejează foarte mult pe fermieri de exploatare și poate face o diferență enormă în ceea ce privește veniturile din cafea. Cu toate acestea, în prezent, doar aproximativ 15-25% dintre micii fermieri s-au alăturat unui grup cooperativ.
- În timp ce generațiile anterioare au ales să păstreze practicile tradiționale, membrii mai tineri ai familiei au îmbrățișat schimbarea prin reînnoirea arborilor de cafea vechi și prin introducerea de noi soiuri de cafea pentru a îmbunătăți calitatea. Astăzi, familia Lizaraso crește Bourbon și Typica alături de adăugiri inovatoare precum Geisha și Maragogype, reflectând angajamentul lor față de calitate și experimentare.
Informații suplimentare
Cantitate | 1 kg, 250 gr, 500 gr |
---|---|
Rasnire | infuzie la rece, presa franceza, aeropress, Boabe, Espressor, Filtru, Ibric, Perculator (Moka Pot) |
Trebuie să fii autentificat pentru a publica o recenzie.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.